.

.

Skrivandet och livet

BöckerPosted by rolfcarlsson Sat, December 07, 2013 14:08:52
Skrivandet och livet är titeln på en dikt jag skrev för längesen, när jag var 23. Herregud, jag upptäcker i detta nu att det gått 23 år sen dess... vilket sammanträffande. Är jag 46 nu? Det tvivlar jag på.
Redan då förstod jag, hur som helst, att det skulle bli omöjligt att ta sej igenom det här livet utan att skriva:

"Om jag inte lever slutar jag skriva
Om jag inte skriver slutar jag leva"

Vilken visdom och vilken dramatik, inte sant? Allt mer förstår jag också vikten av det jag formulerade då, i januari 1989.
Sambandet är så tydligt, att jag mår som bäst när jag arbetar och skriver, inte när jag faller in i rastlöshet och väntan. Att vänta är förkastligt. Allt man behöver för att ta itu med sin uppgift kommer till en ändå, om man ger sej på det och sätter igång.
Det är också tydligt att jag behöver gå till botten av mej själv, och med mej själv, för att förstå vad skrivandet handlar om. Jag tror att alla som skriver har gemensamt att det är någon slags nödvändighet, ett livets elixir. Sen är nog målsättningarna skiftande, vad man vill uppnå med det man skriver. Är det viktigt att bara skriva, eller att också komma i tryck? Eller både och? Jag har haft bägge drivkrafterna, kan man säga. Att t.ex. skriva en hel bok är ett för omfattande arbete, som kan ta flera år i anspråk, för att det ska kännas meningsfullt att bara avsluta, spara i en pärm och gå vidare. Men, i grund och botten har jag alltid - utan att ljuga det minsta - skrivit enbart för min egen skull först och främst. Det har resulterat i att jag också legat väldigt nära min egen verklighet i det jag skrivit och velat få ur mej. Det har aldrig funnits några spekulativa syften med skrivandet, och kanske är det därför jag ännu inte gett mej i kast med deckarförfattandet som så många andra.
Skrivandet är också för viktigt, och skört, för att slarva bort på oväsentligheter. Underhållningslitteratur för mej är böcker som ger en beständig upplevelse, och kanske ger mej själv idéer i mitt skrivande och liv. Många vill ha läsupplevelsen som en tillfällig flykt, en ytlig underhållning, som surrogat för tv-tittande. Det får stå för dom, och dom som skriver den typen av böcker. Vi är alla olika, tack och lov. Och i en tid av förvirring kan vi behöva både flykten och djupsinnigheten. Under efterkrigstiden fick schlagern ett uppsving, ungefär som den gängse spännings- och underhållningslitteraturen idag fyller nån slags tröstefunktion.
Litteraturklimatet i Sverige har skiftat de senaste decennierna. På 1960- och 70-talen stod de socialrealistiska skildringarna högt, därefter kom vardagsskildringarna och på 80-talet började författarna experimentera och ägnade sej mera åt existensiella frågor.
När bokbranschen började tappa marknadsandelar, likt musikbranschen, ökade intresset för fantasy, fiction och thrillers. Många tidigare "seriösa" författare sökte sej till genren och red på framgångsvågen. Och blev kvar. Vilket säkert är lätt hänt, om man säljer 100 000 böcker mot kanske 1000 tidigare. Symbiosen mellan författarna och förlagen är inte svår att se.
Jag har aldrig sålt några stora upplagor. Det kanske är därför jag slänger ur mej det här, i nån slags avundsjuka. Men jag vill återkomma till att jag heller aldrig tänkt mej några upplagor när jag skrivit och skriver. Det kan säkert innebära en differens, att ha affärstänket med sej in i projekten eller att skriva av ren lust, av nyfikenhet, nödvändighet och för att man är euforisk eller förbannad. Att skriva enbart på känslans driv.

Nu har jag fått upp vittringen igen.
Efter ett antal sidor är det omöjligt att vända om.
Min intention är att komma till slutet, ingenting annat.
Det är ett jävla krig. Som livet självt.
Det finns inga genvägar, det finns bara lömska stigar.
"Det är bara att skriva på", som förlagsmannen Per Gedin skrev i ett uppmuntrande refuseringsbrev till mej en gång. Jag har det fortfarande ringande i huvudet när jag skriver.

"Skrivandet kan inte leva ensamt
och inte heller kan livet det"


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.