.

.

På färd med prosan igen

BöckerPosted by rolfcarlsson Thu, April 14, 2016 17:10:22
100 sidor skrivna. Borde kanske firas på nåt sätt, möjligen med en promenad.
"Du skriver i rasande fart", tyckte en förläggare en gång om ett manus jag skickat in. "Det är bara att skriva på", uppmanande mej en annan förläggare.
Allt det här var mycket länge sen, på den tiden då jag bodde i min skrivmaskin. Och när såna som Neal Cassady satt på min axel, han och några till. Vet ni vem Neal Cassady var? Han hade sällan tid att sitta och skriva så hans polare fick göra det i högre grad. Men han skrev t.ex. "The First Third", "Första tredjedelen" på svenska, och lämnade på så vis de andra två delarna åt sitt eget öde. Bara det väsentliga blev kvar.
Jag har lärt mej ganska mycket på skrivandets väg. Det viktigaste är nog att "bara skriva på", och samtidigt fånga upp allt som kommer i flödet. Inspiration talas det ofta om. Inspiration får man ungefär fem gånger om året, utan att det egentligen leder nånstans. Däremot föds inspiration i arbetet, att bara skriva på, fort eller långsamt vilket som.
Jag skriver nog fortfarande ganska fort. Det är som att springa i någotsånär tempo. Skillnaden idag mot förr är att jag oftast skriver mycket bättre och med större vetskap om vad jag gör. Oftast, för lika ofta tar det vägen nån helt annanstans och då får man försöka haka på och se om det leder till nåt intressant eller bara till en återvändsgränd. Där tycker åtminstone jag att själva "boosten" i skrivandet ligger. Det oväntade, som viker av från planen.
Det är verkligen krig att skriva en bok. Ett av ytterst få krig i världen som kan anses föra nånting gott med sej.  • Comments(0)//blogg.rolfcarlsson.net/#post38