.

.

En död kung till

MusikPosted by rolfcarlsson Fri, June 26, 2009 16:06:54
Kan inte påminna mej att Michael Jackson nån gång gjort intryck på mej, varken musikaliskt eller artistiskt. Möjligtvis när han dansade runt på en kyrkogård i en video för länge sen, men mer för betoningen på det ockulta och skräckfyllda än för det musikaliska.
Hur mycket jag än anstränger mej känner jag ingen större sorg eller saknad denna dag när Michael Jackson, "Kungen av pop", gått bort. Förmodligen var det rätt skönt för honom själv att slippa den trånga värld han, trots alla rikedomar och fans, tycks ha vistats i. Man led nästan med honom, eller, inte det heller direkt. Man tyckte synd om honom på nåt sätt. Hur fel det kunde bli, trots allt. Och man ser bilderna av honom när han var liten och sjöng med sina syskon och utstrålade både värme och glädje. Avsaknaden av detta var högst påtaglig under senare år. Om hans inre såg annorlunda ut är vi ju ytterst få som vet, vad vi konfronterats med är bilden av en människa som fått för mycket av allting och gått rakt in i sjukdom och socialt trauma.
Tankarna går litegrann till Elvis, "The King of rock", och den 16 augusti 1977 när han dog. Jag var bara tio år då men förstod ju ändå hur stor den nyheten var när morsan plötsligt stängde av dammsugaren och skruvade upp volymen på radion. En nyhet kan vara större än dessa "kungar" själva, som tvingats leva isolerade och avskärmade från vardag och omvärld, som blivit ompysslade som små barn och fallit in i total hjälplöshet efter alla år i rampljuset. Vad är det för liv, egentligen?
Att lämna efter sej fyra miljarder kronor i skulder kan inte heller vara så upplyftande. Men för Michael Jackson spelar det ju mindre roll idag. Han slipper den här världen nu och när allt kommer omkring var det ju länge sen han var en riktig stjärna. Förlåt en som inte riktigt hängde med när det begav sej och en som inte heller kan sälla sej till skaran av sörjande.
Jag funderar t.ex. mer över vad som ska hända med rättigheterna till The Beatles´låtar nu när han är borta. Det var ju Michael Jackson som köpte dom en gång i tiden, och det säger kanske mer om hans ekonomi än dom miljarder han dragit på sej i skulder. Det kan ju knappast ha varit på grund av Lennon/McCartneys låtar?
Michael Jackson slipper svara på några fler frågor nu. Äntligen får han vara ifred. Han kommer att ha sin plats i alla musiklexikon, och tillskrivas både oförglömliga hits och upplagerekord i skivförsäljning.
Men för honom betyder det ingenting nu. Vila i frid, Michael Jackson.


  • Comments(0)//blogg.rolfcarlsson.net/#post23