.

.

Trött på teknik

OkategoriseratPosted by rolfcarlsson Wed, December 17, 2008 17:48:40
Nån mer än jag som drabbats av tekniktrötthet? Jag har haft en gnagande känsla av obehag hack i häl ganska länge och anat vad det kunde bero på. Och så, voila, blir det helt uppenbart: Jag är trött. Trött på teknik. Trött på att vara teknikens undersåte. Trött på att hela tiden få veta att man inte är up-to-date. Trött på trådlöst och usb och kablage och handsfree och gigabyte och strömmen av alla dessa jävla heta erbjudanden.
Nu ska det inte uppfattas som att jag är den typen som sprungit runt och shoppat loss på SIBA och El-Giganten och Expert och på så vis blivit trött på teknik. Nej, det ska genast sägas att om man har en fullt fungerande Nokia 3310 mobiltelefon i sin ficka och är helnöjd med sin nuvarande teleoperatör och inte ens har dvd-brännare i datorn kan man bli tekniktrött ändå. Fråga mej. Jag vet.
Jag har delvis drabbats av en inre konflikt, mellan det som var då och det som gäller nu. Jag har också börjat inse vad jag i själva verket behöver, även det i relation till vad jag behövde förut, och kontentan blir att man inte behöver så fantastiskt mycket här i livet. Det är trevligt att kunna spela musik, så en musikspelare behöver man. Om man sen väljer trattgrammofon eller mp3-spelare är upp till var och en. För att spela stenkakor behövs dock en trattgrammofon, då duger inte din iPod. Och vice versa. Och faktum är att stenkakor kan vara nog så charmiga.
Det är inte så mycket man behöver. Det är så mycket somliga eller en hel industri vill få oss att tro att vi behöver och i många fall lyckas dom också få oss att köpa både budskapen och prylarna. Och allt dom säljer idag är inte en bråkdel som bra som dom var förr. Det är stuff som bara är gjort för att vi snart ska tvingas att köpa nytt, slänga bort, köpa nytt, slänga bort. I en tid av starkt miljömedvetande och miljöcertifering hit och dit är det ett klart suspekt förfarande. Det är kort sagt, en stor jävla lögn.
Häromdagen gled jag runt på dom stora elektronikvaruhusen i Värmlands huvudstad Karlstad och insåg, voila, varför vi har eller snarare har haft ett biografklimat på tragiskt nedåtgående. Varför ska man ha biografer när snart nog varenda jävla människa har byggt om sitt vardagsrum till en bio?
Tekniken kommer säkert snart att göra oss odödliga också. Ett litet chip inopererat strax under huden mellan pekfinger och tumme, ett ID-kort som vi kan använda oss vid både besök hos doktorn och när vi storhandlar på ICA.
På vägen dit kommer tekniken att göra oss till dom ensammaste människor som nånsin trampat denna jord, isolerade och våldsbenägna och sexhämmade.
Nej, jag är inte pessimist. Jag är bara så fruktansvärt trött på all jävla modern teknik, och det är min gissning att den kommer bidra starkt till vår undergång.
Parallellt pågår en teknisk "utveckling", som givetvis är av godo, men frågan är om inte den "onda" tekniken kommer att spela ut den.
Den som lever får se.

  • Comments(0)//blogg.rolfcarlsson.net/#post20