.

.

Gammal kärlek som aldrig rostar

OkategoriseratPosted by rolfcarlsson Wed, April 09, 2008 16:05:21

Den här vintern har jag tagit det ganska lugnt faktiskt. Inga speljobb, ingen skivinspelning och inte heller något bloggande. Kan därför vara läge för några rader, och jag känner att ämnet måste bli gammal kärlek som aldrig rostar. Eller snarare nygammal kärlek.
Jag har nämligen stiftat närmare bekantskap, eller återupptagit bekantskapen, med ett par av mina gamla älsklingar. Varken sambon eller ungarna har väl riktigt kunna förstå det, fast sambon säger samtidigt att det har gjort mej yngre igen. Och så är det nog, det har varit en riktig adrenalinkick faktiskt. Har inte känt mej så eggad och tänd på många år.
Okej, såhär är det: jag har ägnat mej åt att renovera en gammal gitarr i vinter, och stående där i nostalgins vindar la jag ett bud på nätet på en exakt sån Les Paul-kopia jag en gång hade som grabb.
Men först var det min gamla Hofner President som viskade nåt ömsint i mitt öra. Det är egentligen en fin och ädel gitarr, men har gått igenom många svåra faser i sitt liv. Jag fick gitarren av min äldre bror Ulf när jag var tio år; jag vill minnas att det tillochmed var en födelsedagspresent. Den har tragiskt nog blivit ommålad två gånger (gissa av vem) och det har försvunnit en del tillbehör som idag knappt går att få tag i förutom i England där allt stavas PUND.
Efter en massa jobb och några tusenlappar lagda på delar och reparerande har nu Presidenten fått nytt liv. Steve Russell, engelsman som bland annat gjort en skön vintage-sida på nätet med gamla Hofnergitarrer, har varit en viktig inspiratör. Ensam kommer man ingenstans och därför konsulterade jag även en bilmekaniker, Rolf Kling, för att sätta ihop elektroniken. Många sena nätter satt han hukad över guran med lödkolven i högsta hugg, och till slut varde ljud i lådan.
Den som vill kolla in lite sköna bilder på gitarren och även få en mer djuplodad inblick kan ta en titt här: www.vintagehofner.co.uk/gallery/gallery2/odd.html

Gräv där du står, brukar det ju heta, men det är inte alltid man finner vad man söker bara därför. Ebay är en trevlig marknadsplats på nätet där folk har i stort sett allt att erbjuda. Själv hittade jag en gammal älskling borta i Arizona, i Tucson. Men det var snårigt att ta sej dit...
När den vinröda, fina Les Paul-kopian dök upp första gången var jag för sent ute. Hon försvann mitt framför näsan på mej. Men nu var jag smått besatt av denna skönhet, som jag mindes lika starkt som när hon hängde i skyltfönstret på en musikaffär i Karlstad när jag var tolv år gammal.
Jag behövde inte vänta länge förrän hon dök upp igen. Den här gången var hon i Vaxholmstrakten, precis inom räckhåll, men just när jag skulle slå till försvann hon på nytt. Smärtan satt i ett par tre dar, och sen uppenbarade hon sej igen ute på nätet. Samma vinröda skönhet som jag hade sett där från början. Vadå? Var det nåt slags spel hon lekte med mej? Nu skulle hon bli min, till vilket pris som helst. Nu skulle hon inte komma undan.
I en vecka höll hon mej fången, utan att jag visste om jag skulle få henne eller inte, jag fick bara veta att jag ledde budgivningen. 250 dollar hade jag gått ut med, och dollarkursen sjönk. Jag kände redan segerns sötma.
En minut innan gongongen gick började det röra på sej. Det visade sej att jag hade en rival därute. Men efter en hård duell där bara dollar räknades fick han snart sej besegrad. För 285 dollar blev hon min och dagen efter lämnade den vinröda skönheten Tucson och lyfte från staterna med destination Stockholm-Arlanda kvällen därpå.
Nu står hon här bredvid mej och undrar: Vart höll du egentligen hus under alla år?

  • Comments(0)//blogg.rolfcarlsson.net/#post19